Hur kommer man ur en skrivsvacka?

Du har redan sett det för ditt inre. Det du längtat efter hela våren. Semester. Hur du sitter på den vingliga trädgårdsstolen i skuggan under ett träd, omgiven av doftande syréner, fågelkvitter och humlesurr. Med datorn uppfälld på bordet och en kopp rykande färskt kaffe. Äntligen ska du få djupdyka i ditt manus. Umgås med dina karaktärer eller lära känna några nya.

Sommaridyll

Men där tar det stopp. Det är helt tomt. Du har absolut ingenting att skriva. Noll idéer och det ekar tomt när du letar i minnet efter allt du ville skriva om. De tafatta förslag som din hjärna försöker bidra med skulle inte ens platsa som klotter på en servett.

Sommaren är här och för många väntar en välbehövd ledighet. Tid att koppla av och efterlängtad sammanhängande skrivtid. Men så hamnar du i Den Stora Svackan. Frustrationen i att när du äntligen får tid till det du allra helst vill göra, så låser det sig. Det känns inte ens roligt längre.

Varför är det så och framför allt, hur kommer man ur såna här svackor?

Ja, att en människa hamnar i skrivsvackor kan såklart bero på tusen olika saker. Det vanligaste är att vi, när vi väl blir lediga, är i behov av hjärnvila och återhämtning. Hur roligt det än är att skriva så behöver du vara hyfsat utvilad för att få tillgång till hela din kreativa potential. Att skriva på ren envishet är sällan vare sig särskilt roligt, kvalitativt eller produktivt.

Mitt bästa tips är att du bestämmer dig för att ge dig den första delen av semestern helt ledigt från precis allt förutom det absolut nödvändigaste som rör överlevnad för dig och eventuella familjemedlemmar. Ledigt även från det roliga skrivprojektet (som helt ärligt inte alls är roligt när det bara känns tomt, trögt och svårt).

Om du har möjlighet kan du exempelvis bestämma dig för att den första semesterveckan ska bara gå till att koppla av. Vad det nu innebär för dig. Kanske är det att läsa? Fixa i trädgården? Ligga i hängmattan och dagdrömma?

Ofta lossnar skrivsvackor efter en tids vila och återhämtning. Och just detta att intala sig själv att man ”inte får” skriva kan också trigga igång någonting i dig. 

Om vila inte hjälper dig ur skrivsvackan då? Eller att det blir så att du gör vad som helst förutom att skriva (som du ju egentligen älskar att göra). Vad gör du då?

Testa flödesskrivning. Googla olika skrivövningar. Skriv, men inte på ditt manus - utan skriv enbart för skrivandets skull. För att bli varm i skrivarkläderna. Lek loss med orden, väck fantasin med hjälp av kravlöst skrivande kanske om något helt annat än det du vanligtvis brukar skriva om. Eller bolla med en skrivarvän som kanske kan bidra med nya perspektiv och idéer.

Framför allt, kom ihåg: ALLA hamnar i skrivsvackor ibland. Ge dig själv tid och se till att hitta din takt och att du hittar tillbaka till din lättsamma lekfullhet i skrivprocessen. Avdramatisera och gör inte för stor grej av det så ska du se att du kommer ur svackan.

Ett steg i taget.

Ett ord i taget.

Föregående
Föregående

Att vara med obehagliga känslor

Nästa
Nästa

Därför älskar jag improvisationsteater