Hur fungerar en improviserad föreställning?

Alexia framför Önsketrädet på Improvisationsstudion

Ikväll spelar jag min allra sista föreställning av Önsketrädet på Improvisationsstudion på Södermalm.

Hur fungerar det med en improviserad föreställning?

Finns det givna händelser i pjäsen men i övrigt gäller improvisationer?

Hur fungerar det?


Allt är improviserat och vi hittar på karaktärer, repliker och händelser tillsammans på scenen - live inför publik.

Vi har tränat på tekniker (hur man skapar en trovärdig karaktär, hur man gör en scen intressant/underhållande och massa annan skådespelarteknik) i flera år.


Inspiration hämtar vi från publiken. Ofta ber vi publiken om förslag på plats, relation mellan karaktärer osv innan vi kör igång. Men i kvällens föreställning "Önsketrädet" får publiken skriva upp sina önskningar (vad man önskar sig, drömmer om - stort som smått) på en lapp när de kommer, dvs innan föreställningen. Dessa lappar hängs upp i ett träd som står på scenen. Sen går vi improvisatörer och tar en lapp som vi läser upp för publiken - vilket blir inspirationen och startskottet för just den scenen. Där målet är att spela upp hur önskningen går i uppfyllelse.

Eftersom allt skapas i stunden blir det ofta knasigt, absurt och ganska roligt... även om det i sig inte är mål vi strävar efter. Det är snarare ett resultat av det improviserade.

Gå och se en föreställning om du är det minsta sugen. Jag LOVAR att du inte kommer att ångra dig. Och har du aldrig sett improvisationsteater kan jag garantera att det blir en ny och förmodligen en överraskande upplevelse.

Föregående
Föregående

Annie Lööf och Familjen gästar podden

Nästa
Nästa

Om du bara visste